Onbetaalde boetes worden nu van je loon afgehouden
Er is een belangrijke verandering sinds 1 februari 2023: nu kan de FOD Financiën onbetaalde boetes innen door de bedragen rechtstreeks van het salaris van de overtreder in te houden, of zelfs door het voertuig van de overtreder aan de ketting te leggen.
Volgens cijfers van de FOD Financiën is 94% van de overtreders een goede betaler van boetes, omdat ze zonder problemen hun schulden vereffenen. De overheid merkt echter op dat er nog steeds een kleine minderheid is die bijna systematisch weigert te betalen. Onlangs zijn er daarvoor echter nieuwe mechanismen ingevoerd. Sinds 2020 ontvangen wanbetalers bijvoorbeeld een betalingsopdracht die het te betalen bedrag verdubbelt, maar ook dat helpt niet: in 2022 zijn er nog maar liefst 537.000 van deze gevallen geregistreerd.
Loonbeslag
De FOD Financiën heeft daarom beslist om de grote middelen in te zetten: sinds 1 februari 2023 wordt het geld steeds teruggevorderd. Dankzij een nieuw uitvoeringsbesluit kan via een deurwaarder een loonbeslag gebeuren. Het gaat zowel om een invordering van het bedrag via directe bijdragen, via een beslag op de bankrekening, of zelfs via de immobilisatie van de auto van de overtreder.
Dit betekent natuurlijk niet dat de inbreuk niet kan worden betwist. Inderdaad, dat is nog steeds mogelijk, maar in geval van weigering van deze betwisting door het parket, zal een strafrechtelijke schikking worden verzonden (met een verhoogd bedrag en een verplichting om binnen 20 dagen te betalen). Als de overtreder zich daar niet aan houdt, krijgt hij dan dit bewuste betalingsbevel met wederom een verhoogd bedrag.
In werkelijkheid heeft de laksheid van de overtreders deze machine van de FOD Financiën in werking gesteld. De automobilist kan in geval van betwisting nog altijd naar de politierechtbank stappen. Deze gevallen van betwisting zijn niet legio, want sinds 2022 zijn er van de 1 miljoen verzonden betalingsbevelen slechts 14.000 (1,3%) voor de rechter beland. Het is echter een slecht idee te geloven dat je overtreding sowieso verloren zal raken in de mallemolen van de administratie.
Oppassen
Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) verwelkomt dit nieuwe mechanisme dat volgens hem de “straffeloosheid zal tegengaan“. Daarnaast zal het ook de parketten ontlasten die zich zo kunnen richten op ernstigere misdrijven. Mooi, maar de burger zal ook heel waakzaam moeten zijn, want met al het digitale kan het soms heel snel uit de hand lopen. In ieder geval versterkt deze maatregel het verkeersrepressiebeleid van de overheid weer verder.
Bron www.gocar.be