Oldtimers opgepast: update LEZ Antwerpen of Gent

oldtimer_LEZ.jpg

Juich, oldtimerrijder, want je mag weer gratis binnen in de lage-emissiezones van Antwerpen en Gent. De Vlaamse steden voorzien eindelijk een concrete uitzondering, net zoals Brussel dus… Al zou België België niet zijn indien er toch geen verschil was, en dat verschil kan je duur komen te staan.

Na veel heen-en-weer hakte de Vlaamse Regering vorige maand een belangrijke knoop door voor bezitters van oldtimers. Waar zij voorheen namelijk nog moesten sukkelen met dure dagpassen of gewoon ronduit geen toelating kregen tot de lage-emissiezones van Antwerpen en Gent, kwam er eindelijk een eenduidige vrijstelling voor beide steden. Die bepaalde dat auto’s van minstens 30 jaar oud die ingeschreven zijn als oldtimer de LEZ opnieuw gratis mochten betreden, en dat met ingang van 17 mei… Maar lees toch maar even verder voor je richting stad rijdt.

REGISTREREN VERPLICHT

Oldtimers worden namelijk niet automatisch vrijgesteld door het systeem bij het betreden van de lage-emissiezones van Antwerpen of Gent, zoals dat in Brussel bijvoorbeeld wel gebeurt. In de plaats daarvan moeten eigenaars hun auto op voorhand of ten laatste de dag nadat die er binnen reed registreren om in aanmerking te komen voor de vrijstelling. Doen ze dat niet, dan worden ze met andere woorden alsnog beboet zoals elke andere auto die de LEZ betreedt zonder aan de toelatingsvoorwaarden te voldoen. Gelukkig hoef je de vrijstelling maar één keer aan te vragen en is ze meteen ook geldig voor alle lage-emissiezones in Vlaanderen.

Dat registreren zal gebeuren via een online tool, maar die tool wordt pas op 29 mei gepubliceerd. Tot dan kan je de vrijstelling aanvragen voor naar de mobiliteitsdienst van Antwerpen te mailen of het contactformulier van stad Gent in te vullen. Alle aanvragen die daar binnenkomen moeten voorlopig manueel afgehandeld worden, waardoor de wachttijd kan oplopen… Dus de kans is niet onbestaande dat je hoe dan ook pas vanaf 29 mei de LEZ binnen mag.

Bron www.autofans.be

oldtimer_LEZ.jpg