Dit is waarom je plug-inhybride toch best af en toe op benzine rijdt

Neem je je plug-inhybride een beetje serieus, dan rij je die zo vaak mogelijk volledig elektrisch. Daar heb je hem uiteindelijk voor — tenzij je hem gewoon hebt voor het fiscale voordeel, natuurlijk. Toch is het geen slecht idee om geregeld eens een rit op benzine te maken, en dit is waarom.
Plug-inhybrides krijgen een steeds groter elektrisch rijbereik, en dat is natuurlijk een goeie zaak. Kijk maar naar de Volkswagen Golf: sinds zijn facelift zou diens eHybrid-versie maar liefst 143 theoretische kilometers moeten halen op stroom. De gemiddelde automobilist rijdt bij lange na geen 143 kilometer per dag dus hangt die Golf thuis consequent aan de stekker, dan raakt die zelden zijn brandstof aan… Maar stiekem is dat niet helemaal zonder risico’s.
Kwaliteitsdaling vanaf drie maanden
De reden is net in die brandstof te zoeken: die heeft als het ware een houdbaarheidsdatum. Zo zit er in moderne benzine bio-ethanol vermengd — op zich al niet zo’n goeie zaak voor de kwetsbaardere leidingen en pakkingen van oudere auto’s. Zit de benzine in kwestie echter vaak lange tijd in je tank, dan creëert dit een bijkomstig probleem. Ethanol trekt namelijk vocht aan en dat kan de binnenkant van je brandstoftank aantasten. Bovendien zal je motor ook niet mooi lopen op benzine met vocht wanneer je die na lange tijd toch nog eens aanspreekt.
Wordt je brandstof echt te oud, dan kan de ethanol zelfs van de echte benzine gaan schiften maar wat is dan precies “te oud”? We zeiden het hierboven al: dat hangt een beetje af van de brandstof die je tankt. E10-benzine (beter bekend als Euro 95) bevat namelijk tot 10 procent bio-ethanol en zou daardoor al na zo’n drie maanden in kwaliteit kunnen dalen in je tank. E5-benzine (de duurdere Euro 98 dus) doet het dan duidelijk beter want die bevat hoogstens 5 procent bio-ethanol. In sommige gevallen zit daar zelfs zo goed als geen ethanol in, dus dan is het risico op vervuiling aanzienlijk kleiner.
Wat met plug-inhybrides op diesel?
Euro 98/E5-benzine is dus de betere keuze als je plug-in vaak elektrisch rijdt, maar over één belangrijke brandstof hebben we het nog niet gehad. Zo zijn er ook plug-inhybrides die een dieselmotor voorin hebben, al is Mercedes momenteel de enige die dergelijke aandrijflijnen nog nieuw aanbiedt. Diesel bevat geen bio-ethanol, maar wordt tegenwoordig wel vermengd met biodiesel. Zo zit in moderne ‘B7’-diesel tot 7 procent aan voornamelijk plantaardige oliën. Daar heeft je motor bij gewoon gebruik geen probleem mee maar inderdaad: ook die biodiesel trekt meer vocht aan dan klassieke diesel.
Dat vocht in je brandstof is trouwens niet je enige zorg want zelfs al zit er Euro 98 met amper ethanol in je tank, dan nog heeft je motor er deugd van om soms eens goed warm te lopen. Tijdens het verbrandingsproces komt namelijk waterdamp vrij en als je motor nooit warm genoeg wordt om die door je uitlaat te laten ontsnappen, dan kan die damp in je olie terecht komen als — alweer — vocht. In extreme gevallen kan er dan emulsie of, in de volksmond, ‘mayonaise’ op de tankdop en in de oliekanalen ophopen en dat houdt ook weer risico’s in voor je motor. Kortom: heeft je auto een verbrandingsmotor, dan zal je die toch af en toe eens moeten gebruiken.
Bron www.gocar.be