Terug van (nooit) weggeweest: de marter!

We mochten het zelf aan den lijve ondervinden: de marter is terug van nooit weggeweest. En dat is slecht nieuws voor onze auto. Na dalingen in 2022 en 2023 kreeg de VAB-Alarmcentrale het afgelopen jaar 4% meer oproepen voor schade veroorzaakt door marters.
VAB zag het aantal gevallen van marterschade elk jaar toenemen, tot er in 2022 en 2023 een daling in de cijfers kwam. Nu zien we weer een stijging, met 4% tegenover 2023. In vergelijking met tien jaar geleden tellen we dubbel zoveel pechgevallen door marters.
Waar zit de marter?
VAB-wegenwachters merken ook dat het gebied waarin marters actief zijn, opnieuw groter is geworden. De grootste risicogebieden in ons land blijven specifieke delen van Wallonië, Antwerpen, Limburg of Vlaams-Brabant, maar we zien ook een opvallende stijging in de regio Lier-Geel, waar het aantal meldingen verdubbelde. Ook in de regio Gent-Aalter telden we nooit eerder meer gevallen. Het beestje duikt echt overal in ons land op, want na enkele jaren afwezigheid stelden we ook opnieuw een geval van marterschade vast in Antwerpen-Centrum.
Overal dus, en altijd
Steeds vaker komen pechgevallen door steenmarters verspreid over het hele jaar voor, terwijl dat vroeger vooral in het voor- en het najaar was. Het is dus duidelijk een toenemend fenomeen dat zich niet meer beperkt tot bepaalde periodes.
Wat zoekt een marter?
Marters – ook wel steenmarters genoemd – zijn in het wild levende roofdieren. Bij koud weer gaat deze carnivoor op zoek naar een warm, droog, rustig plekje. Hotspot nummer 1 voor het beestje is onder de motorkap van een geparkeerde auto waar net mee gereden is. Helaas doet het diertje meer dan enkel slapen onder die motorkap, zo mochten we onlangs zelf aan de lijve ondervinden. Gelukkig was bij ons enkel isolatiemateriaal aan de binnenzijde van de motorkap weggeknaagd, maar ook kabels en slangen zijn niet veilig voor de marter.
Kostprijs kan hoog oplopen, zeker bij EV’s
En die schade kan in de duizenden euro’s lopen. Denk bijvoorbeeld aan kapotte rem- of koelsystemen. Vooral bij elektrische voertuigen tikt de rekening snel aan. Zo kost het vervangen van een hoogvoltkabel van een hybride wagen al gauw meer dan 3000 euro. Dan is de installatie van een marterverjager echt wel het overwegen waard als je in risicogebied woont. Het basismodel heb je al vanaf 30 euro. Dat zendt een ultrasoon geluid uit. Onhoorbaar voor de mens, hoogst irritant voor de marter.
Beschermde diersoort
Interessant in deze: de steenmarter is een beschermde diersoort. Het is dus bij wet verboden om ze te vangen of te doden. Rest nog één optie en dat is het beest verjagen. Nog handig om weten: marters zijn bang van honden en volgen vaak dezelfde looproute. Je voertuig op een andere plek parkeren kan dus met een beetje geluk al helpen.
Bron www.vab.be